©2018 by EC Lighting Design. Proudly created with Wix.com

The Wave - Lighting Installation 

The installation named "The Wave" is designed with inspiring by interactive technologies and the changes have been occurred due to the fact that these technologies have taken place in the middle of our lives.

«Iot» the internet of things is now being used in all areas of our lives. Places, vehicles, stuff or even every electronic object can understand us and give answers to our questions or requests. 

What if a smart system calls us, understands us and reacts us when we walk on the street or in a park? How would it be seen? «The Wave» is such a situation and offers people to artificial intelligence that uses the language of light. 

«The Wave» is a water wave shape designed object and includes dozens of pixel light sources. These light sources are equally mounted on vertical rising sticks. There are sensors on the top of the wave that will detect movements. There is a front cover to protect the sticks and light sources from external factors. This cover can be made from transparent plastic or plexiglass material. 

Københavns Museum -

Lighting Experience for Copenhagen Light Festival

 

The lighting installation design for Københavns Museum building named Ice Palace inspired by fantastic literature masterpieces. Some of the writers and then follows the scriptwriters and directors have been using that myth: A palace built with the ice blocks and located the north sides of the world. It is familiar for Copenhagen. 


Especially in the movies, art directors use lots of blue tones light for creating ice patterns. The sample visuals are from "The Chronicles of Narnia" movie.  

The lighting concept is aimed at creating a kind of ice palace. A cold and winter seen have created with highlighted architectural details. On the different architectural elements, different blue tones will be used such as turquoise, dark blue, light blue and cool white color. For this epic view, lighting has not to be homogenous. Light rays must be mixed on the huge surfaces as possible as. The lighting concept, generally, avoided to the direct view lighting methods. Wall washing and grazing methods will be chosen mostly. Thus complicated dramatic blue effects will be created on the surfaces. 
 

 

1/1

Energy Capsule - Lighting Experience

 

"Energy Capsule" is the new collaboration of Happy Hour TR, Adidas Turkey, and EC Lighting Design Studio. Adidas launches its new season shoes with using “Boost” technology in the Energy Capsule room, which provides an interactive lighting experience by highlighting the energy theme. The interactive experience room, designed by EC Lighting Design Studio, can be visited on the second floor of Happy Hour TR.

Designed as a two-tier experience, Energy Capsule room offers different scenarios based on user orientation. When the users enter the room, they only see the Adidas logo on the floor and the launch product on the wall. The first sensor activates the lightning bolts on the wall and invites users to the second stage. The second stage of the experience is triggered by users who reach the shoes-shaped figures appearing on the floor by detecting another independent sensor. First, the semicircular light sources are activated; then the whole system becomes an integrated scenario. Users can switch between scenarios by changing their location in the room. Thus the EC Lighting Design Studio, Adidas Turkey and Happy Hour TR offer an experience they encounter previously facilities for visitors.

While designing the Energy Capsule room, the light sources' specification and installation details have specially chosen as according to the "basic lighting triangle" principle, considering that the users visited a pop-up museum and the main goal was social media sharing. Thus, when any user stands at any point in the room, the “key light”, “support light” and “backlight” creates sharp, clear and contrasted photos. It creates perfect frames, especially for the Instagram platform.

 

 

Living in the Mars -

Lighting Installation 

Throughout history, humanity has sought to find new habitats for themselves. By the 21st century, we eventually consumed the world and turned our eyes into the depths of space. The first place that comes to mind is the Red Planet, Mars. So, what if we start living on Mars? 

The "Living in the Mars" installation is looking for an answer to the question of how our life would have been in a future day on Mars. The installation has been simulated this feeling by establishing the connection between the sky, the earth and the living spaces in a balanced way with the light. 

An orange colored linear light source is continuing uninterrupted around the external circle. These linear light sources create an orange light effect on the ground of the igloo structure. The entrance gate of the igloo structure is designed to be 10 degrees openness to the center and the linear light sources have not placed at the entrance. Dimmable pixel light sources are placed at each juncture. These pixel light dots are designed to be dimmed separately within a certain harmony to create a space image.
 

Snowflake - Lighting Installation

 

Snowflake installation was designed from the snow star figurine depicted on the  "Snow" by Orhan Pamuk. Kerim Alakuşoğlu, who was told the story of him by Orhan Pamuk, likened his poems and inner journeys during his time in Kars with snowflakes which had glided into ground non-stop for days and he has drawn a snowflake figure. He has created an algorithm by placing poems written by him on all branches of the snow star. 

 

This work aims to increase awareness and make people informed about Orhan Pamuk's successful masterpiece and the deceased Kerim Alakuşoğlu by addressing both of them. Furthermore, this work provides an interactive experience with a new perspective. Beyond these, as Ka said for his own snowflake, each person would open a door to discover their own snow star.

 

Structurally, the snowflake with the drawing in the book is placed on a scale-shaped background with a scale. In this installation, waterdrop is used as a background because waterdrop is a natural shape, not a geometrical shape, just like a snowflake. The second reason is that the explanation part (the right below part ) where the descriptions are located can be aesthetically placed in the background.The branches of the snowflake will have an uninterrupted view with the help of linear light sources. In addition, the point light sources are used at intersections of branches and these points are made clear. In the center of the snowflake, in other words, at the point where Ka poetry – «I,Ka» is, a larger, distinctive light source will be used than at other points.  Due to this way, the center point will be marked.